U trendu

Vatikan odbacio doktrinu otkrića kao opravdanje za kolonizaciju Afrike i Amerike

RIM – Vatikan je danas formalno odbacio „doktrinu otkrića“ iz kolonijalne ere, korišćenu pre nekoliko vekova da bi se opravdala evropska osvajanja Afrike i Amerike, rekavši da „to nije deo učenja Katoličke crkve“.

Vatikan je u saopštenju svojih odeljenja za kulturu i ljudski razvoj priznao da su kolonijalne sile koristile papske dokumente iz 15. veka da daju legitimitet svojim
postupcima, koji su uključivali ropstvo, preneo je Rojters.

Odeljenja su posebno pomenula papska dokumenta Dum Diversas iz 1452, Romanus Pontifex iz 1455. i Inter Caetera iz 1493. godine.

Istorijska istraživanja jasno pokazuju da papski dokumenti o kojima je reč, pisani u određenom istorijskom periodu i povezani sa političkim pitanjima, nikada nisu smatrani ekspresijom katoličke vere, saopštila su odeljenja.

Ona su navela su da su „konkurentske kolonijalne sile vršile njihovu manipulaciju u političke svrhe kako bi opravdale nemoralne postupke protiv autohtonih naroda, koje su povremeno vršile bez protivljenja crkvenih vlasti“.

Vatikanska odeljenja su priznala da dokumenta, koja su dala političko pokriće španskim i portugalskim osvajanjima u Africi i Americi, „nisu adekvatno odražavali jednako dostojanstvo i prava autohtonih naroda“.

Jedino je ispravno da prepoznamo ove greške, priznamo strašne posledice politike asimilacije i bol koji su iskusili autohtoni narodi i tražimao da nam oproste, navela su vatikanska odeljenja.

Rimokatolička crkva dugo je optuživana da je bila saučesnik u kolonijalnom osvajanju koje su počinili zapadni osvajači i njihovi potomci, koji su tvrdili da šire hrišćansku veru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.