U trendu

Vatikan ostao bez para, traži novčanu pomoć od vernika

Vatikan je priznao da je skoro iscrpeo svoje finansijske rezerve i pozvao je vernike da prilože donacije da bi se pokrio budžetski deficit.

Kako prenosi „Dejli mejl“, Vatikan je objavio budžet za 2021. zbog ranije obećane veće finansijske transparentnosti u vreme predviđenog budžetskog deficita od 50 miliona evra ove godine.

Cilj je da se, dodaje list, donatori uvere da se novac troši na pravilan način nakon godina lošeg upravljanja, što je trenutno u fokusu istrage o korupciji.

Ministar ekonomije Vatikana Huan Antonio Gerero Alves izjavio je da su donacije smanjene zbog epidemije virusa korona, kao i prihodi zbog zatvorenih vatikanskih muzeja. Zbog toga se, prema njegovim rečima, predviđa smanjenje prihoda za 30 odsto.

Prihodi će biti smanjeni na 213 miliona evra u 2021. godini, u odnosu na 307 miliona koliki su bili 2019, navodi portal „Diskloz.tv“.

Podsetimo, krajem prošle godine papa Franja povukao je drastičan potez i formalno lišio državni sekretarijat Vatikana finansijske imovine i nekretnina, nakon što su stotine miliona evra donacija i investicija predmet istrage o korupciji.

To je usledilo nakon dugogodišnjih navoda da državni sekretarijat Vatikana loše upravlja donacijama i ulaganjima, što je rezultiralo gubicima u iznosu od više desetina miliona evra u vreme finansijske krize za Svetu stolicu.

Vatikansko tužilaštvo istražuje zašto je i kako vatikanski sekretarijat uložio 350 miliona evra u luksuznu rezidencijalnu zgradu u Čelsiju, prestižnom delu Londona, kao i druge spekulantske fondove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)