U trendu

Vatikan: Sremni smo da olaksamo dijalog između RUS i UKR

VATIKAN – Vatikan je spreman da „olakša dijalog“ između Rusije i Ukrajine kako bi se okončao rat, izjavio je visoki diplomata iz Vatikana Pjetro Parolin.

Parolin, državni sekretar Vatikana, koji je drugi u hijerarhiji Vatikana, odmah iza pape, rekao je za italijanske novine da „uprkos ratu koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, on je, kako je istakao, uveren da uvek ima prostora za pregovore, preneo je Rojters.

On je kazao da je dijalog jedini „razuman i konstruktivan način“ da se izglade razmirice.

„Sveta stolica, koja je ovih godina redovno pratila događaje u Ukrajini, diskreno i sa velikom pažnjom, ponudila je da olaksa dijalog sa Rusijom, i uvek je spremna da pomogne obema stranama da nastave putem mira“, rekao je on, navodi se na zvaničnom sajtu „Vatikan njuz“.

Rojters podseća da je papa Franja u nedelju strastveno pozvao na sve humanitarne prolaze da pomognu izbeglicama koje napuštaju Ukrajinu, dodavši da oni koji ratuju ne treba da budu u zabludi i da misle da je bog na njihovoj strani.

Ukrajinski ambasadsor u Ukrajini Andrej Juraš je 14. februara u intervjuu Rojtersu kazao da je Kijev otvoren za ideju da Vatikan bude posrednik u konfliktu sa Rusijom, rekavši da je Vatikan „vrlo uticajno, duhovno mesto za sastanak“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.