U trendu

Vatikan stao u odbranu postignuća bivseg pape Benedikta XVI

RIM – Vatikan se oglasio danas snažno braneći postignuća pape Benedikta XVI u borbi protiv seksualnog zlostavljanja koje vrše sveštenici.

Vatikan je apelovao da se odustane od traganja za „lakim žrtvama i presudama po kratkom postupku“, nakon što je u jednom nezavisnom izveštaju navedeno da je papa pogrešno postupao u četiri slučaja zlostavljanja u vreme kada je bio nadbiskup Minhena.

Visoki zvaničnik Vatikana za informisanje Andrea Tornijeli, dao je prvi temeljan odgovor Vatikana na ovaj izveštaj u uvodniku koji se pojavio u vatikanskim novinama L’Oservatore Romano i njegovom medijskom portalu Vatikan Njuz.

U uvodniku Tornijeli podseća da je Benedikt bio prvi papa koji se susreo sa žrtvama zlostavljanja, da je uveo stroge norme za kažnjavanje sveštenika koji su silovali decu i da je uputio crkvu da ide putem poniznosti tražeći oproštajk za zločine katoličkih sveštenika, prenosi AP.
„Sve ovo se ne može ni zaboraviti ni izbrisati“, napisao je Tornijeli u svom autorskom tekstu.

Jedna nemačka advokatska firma objavila je prošle nedelje poduži izveštaj koji je naručila Nemačka crkva zainteresovana da ispita kako su se slučajevi seksualnog zlostavljanja rešavali u nadbiskupiji između 1945. i 2019. godine kada je i papa Benedikt, tadasnji kardinal Jozef Racinger, bio na čelu nadbiskupije od 1977. do 1982. godine i kada je imenovan za čelnika Vatikanske kongregacije za doktrinu vere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.