U trendu

Vatreno krštenje: Amerikanci prvi put upotrebili F-35 u borbi

Američki lovac pete generacije vertikalonog uzletanja i sletanja F-35B „lajtning II“ prvi put je izveo vazdušni napad. Cilj su bile pozicije militanata u Avganistanu, javlja Si-En-En.

Borbeni let lovca je izveden sa palube desantnog broda američke Ratne mornarice „Eseks“, koji nosi šest letelica F-35B „lajtning II“. Ranije su lovci učestvovali u izviđačkoj misiji u Somaliji, a zatim su bili poslati iz Adenskog zaliva u severni deo Arabijskog mora. Avion je izveo napad na ciljevime talibana.

Televizija navodi da bi misija u Avgansitanu mogla da bude prvo vatreno krštenje F-35. Na ovaj način, morska pešadija je postala prvi rod američke vojske koji je upotrebio nove lovce za vazdušne napade.

F-35 „Lajtning II“ je jednomotorni viÅ¡enamenski borbeni avion pete generacije, sa smanjenom uočljivoÅ¡ću. Namenjen je za prevlast u vazduÅ¡nom prostoru, borbu protiv ciljeva na zemlji i moru, kao i za izvrÅ¡avanje zadataka izviđanja. ProizaÅ¡ao je iz eksperimentalnog aviona Iks-35, koji je pobedio na konkursu u programu ZdruÅŸeni juriÅ¡ni lovac.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.