U trendu

VB: Buster doza vakcine za osobe između 40 i 49 godina

LONDON – Velika Britanija u pokušaju da ojača imunitet stanovništva uoči hladnijih zimskih meseci, proširuje listu ljudi koji mogu da prime buster dozu vakcine protiv kovida-19 na osobe između 40 i 49 godina, saopštili su danas zvaničnici.

Kako prenosi Rojters, trenutno svi građani stariji od 50 godina, koji su narušenog zdravlja i zdravstveni radnici koji rade na prvoj liniji imaju pravo na buster dozu, a britanski Zajednički odbor za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) rekao je da će se lista za primanje dodatne doze vakcine proširiti.

Navodi se da savet dolazi zato što je Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva objavila podatke iz studije koja je otkrila da buster doza vakcine daje preko 90 odsto zaštite od zaražavanja od kovida-19 za ljude od 50 godina i više.

„Pojačane doze vakcine kod ranjivijih odraslih osoba i druga doza vakcine kod mladih uzrasta 16-17 godina su važni za povećanje naše zaštite od infekcije kovida-19 i razvijanja teškog oblika bolesti“, rekao je predsedavajući JCVI-a Vej Šen Lim.

Lim je naveo da će imunizacija buster dozom vakcine pomoći da se ljudima produži zaštita od virusa do 2022. godine.

Studija je pokazala da je zaštita od simptomatske bolesti nakon imunizacije buster dozom bila 93,1 odsto za ljude kojima je prvobitno data vakcina AstraZeneka, i 94 odsto za ljude kojima je prvobitno dat Fajzer, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar