U trendu

VB će nastaviti podršku građanima i institucijama BiH

SARAJEVO – Ambasada Velike Britanje u Sarajevu saopštila je danas da će različitim aktivnostima nastaviti praktičnu podršku građanima i institucijama širom BiH u skladu sa jasnim kriterijumima, uključujući tu i spremnost lokalnih partnera da rade sa njima na ostvarivanju pozitivnih promena.

Iz Ambasade Velike Britanije su to saopštili u odgovoru na pitanje sarajevskog portala Klix da komentarišu najavu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da će vlada i druge institucije Republike Srpske odbiti sve programe koje kreira zvanični London, a nakon što ova zemlja odlučila da predsednici Srpske Željki Cvijanović i njemu uvedene sankcije.

„Ujedinjeno Kraljevstvo veoma dugo pruža direktnu, praktičnu podršku građanima i institucijama širom cele BiH. Ovo uključuje IT obuku u osnovnim školama, borbu protiv rodno-zasnovanog nasilja, unapređenje poslovnog okruženja, traganje za nestalim, stipendije na britanskim univerzitetima, te podršku telima za sprovođenje zakona i pravosuđu“, saopštili su iz britanske Ambasade.

Naveli su i da zbog načina na koji se njihovi programi vode i finansiraju ne mogu fondove da razvrstaju na niže nivoe, ali dodaju da Ujedinjeno Kraljevstvo godišnje izdvaja 40-50 miliona funti za različite podrške u regionu Zapadnog Balkana.

Velika Britanija je pre dva dana uvela sankcije Cvijanovićevoj i Dodiku zbog, kako je navedeno, pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti BiH.

Reagujući na sankcije Velike Britanije, Dodik je najavio da će vlada i institucije Republike Srpske odbiti realizaciju svih programa koje ova zemlja kreira na prostoru Srpske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar