U trendu

VB pokreće istragu o smrti Stardžesove Novičokom

LONDON – Britanija je saopštila danas da će sprovesti javnu istragu o smrti žene koja je ubijena nervnim agensom Novičokom nakon pokušaja ubistva bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja pre tri godine.

Don Stardžes je umrla jer je bila izložena Novičoku jula 2018. nakon što je njen partner pronašao falsifikovanu bočicu parfema za koju policija veruje da su je ruski obaveštajci iskoristili da prokrijumčare otrov u zemlju, preneo je Rojters.

Skripalj, koji je prodao ruske tajne Britaniji i njegova kćerka Julija pronađeni su bez svesti na klupi u južnom engleskom gradu Solsberiju četiri meseca ranije.

Oni i policajac koji je otišao u Skripaljevu kuću bili su u kritičnom stanju u bolnici od izlaganja nervnom agensu.

Dok su britanski tužioci optužili u odsustvu trojicu Rusa, za koje kažu da su vojni obaveštajci GRU-a, zbog napada na Skripalja i njegovu kćerku, protiv njih nije pokrenut nikakav formalni postupak zbog smrti Stardžešove (44).

„Ovo je važan korak u osiguravanju da porodica Don Stardžes dobije odgovore koji su im potrebni“, rekla je britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel u saopštenju, u kome je najavila pokretanje javne istrage, a koju će voditi Heder Halet, sudija u penziji.

Vlada će pokrenuti istragu nakon pažljivog razmatranja saveta baronice Halet da je to neophodno kako bi bilo moguće čuti sve relevantne dokaze, navela je Patelova.

Rusija je negirala bilo kakvu umešanost, ocenivši optužbe kao antirusku propagandu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.