U trendu

VB sankcionisala više osoba iz Irana zbog kršenja ljudskih prava u toj zemlji

LONDON – Britanija je danas sankcionisala više osoba iz Irana zbog kršenja ljudskih prava građana te zemlje, uključujući nedavno pogubljenje britansko-iranskog državljanina Alireze Akbarija.

Sankcije uključuju zamrzavanje imovine zamenika iranskog
državnog tužioca Ahmada Fazelijana, za koga je britanski Forin ofisnaveo da je odgovoran za nepravedan pravosudni sistem koji koristi smrtnu kaznu u političke svrhe, preneo je Rorters.

Među ostalim sankcionisanim osobama je Kijumars Hajdari, komandant iranskih kopnenih snaga, Hosein Nedžat, zamenik komandanta Korpusa Islamske revolucionarne garde i Salar Abnouš, zamenik komandanta Snaga otpora Basij.

Združena fondacija Basij, povezana sa milicijom Basija i Kasem Rezai, zamenik komandanta iranske policije, takođe, su sankcionisani.

„Velika Britanija i naši partneri poslali su jasnu poruku kroz ove sankcije da neće postojati skrovišta za one koji su krivi za najteža kršenja ljudskih prava“, izjavio je ministar spoljnih poslova Britanije Džejms Kleverli.

Ministri spoljnih poslova EU su ranije danas usvojili novi četvrti paket sankcija protiv iranskih pojedinaca i organizacija, saopštilo je švedsko predsedništvo Unijom.

EU oštro osuđuje brutalnu i nesrazmernu upotrebu sile u Iranu protiv „mirnih demonstranata“, navodi se u objavi na Tviteru.

Ovo je četvrti krug sankcija EU Iranu otkako su počeli protesti nakon što je 23-godišnja Kurdkinja Mahsa Amini umrla u pritvoru policije za moral u septembru prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.