VDT CG će pokrenuti proces revidiranja sporazuma sa Hrvatskom

PODGORICA – Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) pokrenuće proces revidiranja sporazuma državnih tužilaštava Crne Gore i Hrvatske o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih, zločina protiv čovečnosti i genocida, rekao je danas poslanik Demokrata Momo Koprivica.

On je, na sednici Skupštine, rekao da ga je ministar pravde Marko Kovač danas obavestio da je pisao vršiteljki dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca da VDT pristupi revidiranju tog sporazuma

„Obavestio me da je dobio informaciju da će VDT, u delu svoje nadležnosti, pokrenuti proces revidiranja sporazuma. To je već jedan od pomaka“, naveo je Koprivica.

Skupština je danas razmatrala izveštaj sa kontrolnog saslušanja sa predlogom zaključaka Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu o primeni sporazuma državnih tužilaštava Crne Gore i Hrvatske, o kojem će se poslanici naknadno izjasniti.

Koprivica je podsetio da su sporazum državnih tužilaštava Crne Gore i Hrvatske o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih, zločina protiv čovečnosti i genocida 28. jula 2006. godine zaključili Vesna Medenica i Mladen Bajić.

„Pogledajte područje primene sporazuma, jasno proizilazi da je Crna Gora njime stavljena u inferioran i podređen položaj“, rekao je Koprivica.

On je dodao da jasno proizilazi da sporazum nije u interesu Crne Gore, već je ugrozio njene interese jer ne postoji ravnopravnost dve strane.

Koprivica je rekao da se sporazum primenjuje samo kada su u pitanju zločini počinjeni prema državljanima Hrvatske, a čiji počinioci imaju prebivalište ili državljanstvo Crne Gore.

„Apsolutna podrška da se zločini počinjeni na teritoriji Hrvatske, a koje su počinili naši državljani, ispitaju do kraja“, kazao je Koprivica.

Prema njegovim rečima, sporazum potpisan 2006. godine je „akt odricanja od sopstvenih građana – žrtava iz zloglasnog logora Lora“.

„Ako imamo u vidu sporazum koji su zaključila tužilaštva Srbije i Hrvatske, videćete nejednaku praksu, u slučaju tog sporazuma važi princip dvostranosti“, naveo je Koprivica.

On je kazao da ovo pokreću da bi došli do istine i pravde, a ne do stigmatizacije i okrivljavanja bilo kojeg kolektiviteta.

„Cilj je da se rasvetli zločin, a ne da se on meri, upoređuje ili uzima kao izgovor za nešto drugo. Na to niko nema pravo“, rekao je Koprivica.

On je kazao da je važan zadatak saznati punu istinu o onome što se desilo u splitskom logoru Lora.

Poručio je da svaka nepravda, prema kome god da je učinjena i ko god da je učinio, mora biti ispravljena.

„Lora 3 je ne samo simbol zločina bez kazne, ljudskog stradanja, pomračenosti uma, industrije zla, nego i zapanjujućeg ćutanja nadležnih državnih institucija, zataškavanja od strane najvišeg državnog političkog vrha“, rekao je Koprivica, prenela je agencija Mina.

On je naveo da niko nije snosio odgovornost za zversko, brutalno, varvarsko postupanje prema ratnim zarobljenicima.

„A znamo dobro da su međunarodne konvencije tako dizajnirane da oni uživaju sva prava, i na smeštaj, hranu, zdravstvenu zaštitu“, dodao je Koprivica.

U ovom slučaju, kako je kazao, pogažena su im bila i osnovna prava koja dolaze iz sfere etike, a kamoli iz međunarodnih konvencija.

„Ti ljudi su zaduženi vojnim pozivom od onog čoveka koji danas odlazi sa funkcije predsednika Crne Gore. Nakon što ih je zadužio vojnim pozivom, zbog svojih političkih potreba – potrebe pranja svoje političke biografije, odrekao ih se“, rekao je Koprivica i istakao da je to „moralno i državno-politički neodgovorno“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.