U trendu

Veber: Lajcak simulira postojanje dijaloga BG-PR

BEOGRAD – Stručnjak za Balkan i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber smatra da je teško očekivati bilo kakav pomak u dijalogu Beograda i Prištine, uz ocenu da specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku ne ostaje ništa više nego da „simulira postojanje političkog dijaloga“.

„U odsustvu neke znacacjnije političke inicijative na navišim nivoima u Evropskoj uniji i SAD, gospodinu Lajčaku ne ostaje ništa više nego da simulira postojanje političkog dijaloga“, rekao je Veber za „Kosovo onlajn“.
On je dodao i da Lajčak „ne bi ni bio izabran na sadašnju funkciju“ da je svojevremeno postojala inicijativa i politička volja na najvišim nivoima u EU i SAD kada je u pitanju dijalog.

Nemački kancelar Olaf Šolc, u sredu, na sastanke u Berlinu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem pozvao je Lajčaka, saopšteno je iz Šolcovog kabineta.

„Teško je očekivati ikakav pomak. Preko potrebno je suštinsko resetovanje pregovora. Postojala je šansa prošle godine, odnosno posle dolaska na vlasti predsednika Bajdena u SAD, a pre odlaska sa vlasti nemačke kancelarke Merkel za tako nešto, ali nije bila iskorišćena. A sad, ove godine, kad imamo novu nemačku vladu koja je proglasila Zapadni Balkan kao prioritet, sve je dominirano ruskom agresijom, odnosno invazijom u Ukrajini“, dodao je on.

Veber je podsetio da je nemačka vlada početkom godina bila najavila određenu vodeću ulogu u politici EU prema regionu.

Ipak, kako dodaje, u ovom trenutku teško je proceniti da li će Berlin u dogledno vreme skupiti dovoljno snage i odlučnosti da pokrene inicijativu za oživljavanje dijaloga, i da li će SAD imati dovoljno kapaciteta da se sa fokusa na Ukrajinu pridruži takvoj jednoj inicijativi.

On je ocenio da dokle god odnosi na relaciji Beograd-Priština, ali i na Kosovu i Metohiji ne budu trajno rešeni, „dizanje tenzija Beograda i Prištine će, nažalost, ostati deo političke svakodnevnice“.

Veber kaže da očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić „biti stavljen pred izbor: da se Srbija ili pridruži EU sankcijama Rusiji, ili da EU suspenduje pretpristupni proces“.

„Možda će uspeti da još par meseci odugovlači tu odluku dok traje proces utvrđvanja izbornih rezultata i izbor nove vlade, ali na kraju neće uspeti izbeći da se pozicionira“, poručio je Veber.

Nemogućnost Srba da glasaju na KiM zbog odluke Kurtija, Veber ocenjuje kao posledicu potpunog zaglavljivanja političkog dijaloga, koji je, kako je rekao, „išao od dugogodišnje krize do paralize“.

„Režim u Prištini nastoji da afirimiše suverenitet Kosova i borbu za vladavinu prava, što neminovno vodi do jednostranih poteza u odnosima sa kosovskim Srbima“, objasnio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar