U trendu

Veber u kampanji za EP: Turska ne može da bude članica EU

MINSTER – Vodeći kandidat konzervativne Evropske narodne partije na izborima za Evropski parlament Manfred Veber izjavio je da je ponosan što je Evropa kontinent pod uticajem hrišćanstva i misli da Turska ne može da bude članica Evropske unije.

„Istina je da za to ne postoji perspektiva“, rekao je Veber u Minsteru, na skupu u okviru kampanje vladajućih nemačkih stranaka CDU i CSU za Evropski parlament.

On je rekao da je centralno pitanje Evrope podela ili saradnja i da ga niko ne može ubediti da ne može u isto vreme da bude Bavarac, Nemac i Evropljanin.

Podsetivši na nedavni požar u pariskoj katedrali Notr Dam, Veber je rekao da se i sam osetio povređenog identiteta, prenose nemački mediji.

„To nije samo francuska crkva, ona je simbol toga da mi Evropljani počivamo na zajedničkim vrednostima“, rekao je Veber i naglasio da je ponosan što je Evropa kontinent pod uticajem hrišćanstva.

Prema njegovim rečima, izbori za EP su izbori za evropski društveni model i odbranu evropskog načina života.

Istakao je i da EU ne može neograničeno da se širi.

„Mislim da Turska ne može da bude članica EU“, rekao je Veber, koji važi za favorita za šefa Evropske komisije.

Založio se i za veće angažovanje snaga Fronteksa na spoljnim granicama EU, manje birokratiju u Briselu, više ulaganja u istraživanja, jačanje trgovinske politike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.