U trendu

Večera izveštača iz Bele kuće biće u znaku skretanja pažnje na rizike rada novinara

I dalje će biti mnogo smeha, ali godišnja večera Udruženja izveštača iz Bele kuće koja se sprema za kasno večeras po srednjeevropsko vremenu, takođe će skrenuti pažnju na ulogu novinarstva u demokratiji.

Godišnja večera će biti i pod uticajem toga što je novinar lista „Volstrit džornal“ (The Wall Street Journal) Evan Gerškovič u zatvoru u Rusiji. On je priveden u martu i optužen za špijunažu, uprkos tme što su takve optuže oštrom odbacili uredništvo lista i američke vlasti.

Njegova porodica će biti među 2.600 ljudi koji će prisustvovati tradicionalnoj večeri, prenela je agencija AP.

Takođe će prisustvovati i Debra Tajs (Tice), majka Ostina Tajsa (Austin) o kome se ništa ne zna od njegovog nestanka na kontrolnom punktu u Siriji 2012. godine. Američki zvaničnici pretpostavljaju da je on živ i kađu da rade na tome da ga vrate kući.

„Oni su među stotinama novinara širom sveta koji su nezakonito privedeni sam zbog bavljenja novinarstvom, a to nije zločin“, rekla je predsednica Udruženja izveštača iz Bele kuće, Tamara Kit (Keith).

Očekuje se da će bivši guverner Kalifornije, glumac Arnold Švarceneger (Schwarzenegger) otvoriti večeru unapred snimljenim video-snimkom o važnosti slobodnih i nezavisnih medija.

Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) i potpredsednica Kamala Haris (Harris) će biti domaćini na večeri. Voditelj će biti komičar Roj Vud Mlađi (Roy Wood Jr.), predstavnik emisije „The Daily Show“.

Ta večera privlači u Vašington širok spektar poznatih ličnosti i medijskih mogula. Očekuje se da ćw doći rijaliti TV zvezda Lajza Vanderpamp (Lisa Vanderpump), pevač Džon Ledžend (John Legend) i njegova supruga, model i televizijska ličnost Krisi Tajgen (Chrissy Teigen).

Privlačnost te tradicionalne gala večeri koja će biti u ogromnoj sali za prijeme hotela „Vašington Hilton“, donekle je izbledela poslednjih godina, zbog bojkota bivšeg republikanskog predsednika Donalda Trampa (Trump) i pandemije korona virusa, prenela je agencija Frans pres.

Kako je prenela ta agencija, od te večeri, posvećene Prvom amandmanu Ustava SAD o slobodi medija, najviše se zapamte šale. Šale se obično odnose na trenutnog američkog predsednika i na same dopisnike Bele kuće.

Bajden će se možda obratiti na večeri da se „brani od šala“ na svoj račun ili da se sam našali na svoj ili tuđ račun, dodao je Frans pres.

Mada to još nije objavljeno, eksperti za te večere očekuju na meniju za predjelo meso rakova, egzotičnu salatu, sedam zrnastih peciva, kiflice od kiselog testa, bele i pšenične rolnice i puter.

Glavna jela bi trebalo da budu: dimljene paprike, ragu od divljih gljiva, posebno pripremljena pančeta s jabukama, sporo pečena riba s Aljaske, kao i naročito pripremljen sir maskarpone, špargle i pečene paprike.

Desert je posebna mešavina sitnih kolača.

Uz to će biti ponuđeni sveža kuvana obična kafa i kafa bez kofeina, raznovrsni biljni čajevi, a od vina šardone Šato St. Mišel i kaberne sovinjon Simi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.