U trendu

Većina Nemaca odbacuje prihvatanje novih izbeglica

BERLIN – Većina građana Nemačke odbacuje prihvatanje maloletnih izbeglica sa grčkih ostrva na koje poziva stranka Zeleni, prema danas objavljenom ispitivanju javnog mnjenja.

„Oko 51 odsto ispitanih se protivi primanju maloletnih izbeglica s grčkih ostrva, 39 posto je za. Ostatak ispitanih nema stav po ovom pitanju“, proizlazi iz ispitivanja javnog mnjenja instituta Sivej za dnevnik „Augsburger algemajne“, prenosi Hina.

Kako se nadalje navodi, naročito je primetna razlika u odnosu prema izbeglicama kad se u obzir uzme politička opredeljenost ispitanih.

Među biračima Demohrišćanske unije i Hrišćansko-socijalne unije (CDU/CSU) 71 odsto ispitanih se protivi ovakvim humanitarnim akcijama.

Birači liberalnog FDP-a se sa 75 takođe protive prihvatanju novih izbeglica, a najviši procenat onih koji odbijaju ovakve akcije (96 odsto) se nalazi među biračima nacionalno-populističke Alternative za Nemačku (AfD).

Birači Zelenih (69 posto) i socijaldemokrata (59 posto) su većinski za prihvatanje maloletnih izbeglica bez pratnje.

Bundestag je u četvrtak uveče odbacio zahtev stranke Zeleni da se s grčkih ostrva u Nemačku prebaci 5.000 izbeglica, pri čemu bi se radilo o maloletnicima bez pratnje, trudnicama i ženama s decom.

Stranke vladajuće demohršćansko-socijaldemokratske koalicije su naglasile kako se načelno ne protive ideji pomoći izbeglicama u Grčkoj, ali se protive „samostalnim akcijama“ Nemačke bez rešenja na nivou Evropske unije.

Nemačka je tokom izbegličkog talasa 2015. i 2016. godine prihvatila preko milion izbeglica, što je pokrenulo mnogobrojne društvene procese i promenu političkog pejzaža Nemačke uz porast popularnosti populista i pad popularnosti etabliranih stranaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.