U trendu

Većina Nemaca protivi se većoj isporuci oružja Ukrajini

BON – Tek svaki treći Nemac veruje da će se rat u Ukrajini završiti 2023. pokazuje istraživanje javnog servisa ARD „Dojčlandtrend“, dok je većina građana Nemačke protiv veće isporuke oružja Ukrajini.

Samo 32 odsto birača u Nemačkoj očekuje da će se rat u Ukrajini završiti ove godine, dok 58 odsto veruje da će se nastaviti i nakon toga.

To su podaci aktuelnog istraživanja javnog mnjenja „Dojčlandtrend“, koje za javni servis ARD sprovodi institut Infratest-dimap.

Stav prema nemačkoj politici u Ukrajini tokom poslednjih meseci je uglavnom ostao nepromenjen, 41 odsto Nemaca smatra da je obim nemačkih isporuka oružja Ukrajini odgovorajući, dok 35 odsto smatra da je odgovarajući i obim sankcija, preneo je Dojče vele.

Znatno ispod očekivanja nemačkih građana su, međutim, diplomatski napori, za 52 odsto ispitanika, kako na zapadu, tako i na istoku zemlje, ti napori nisu dovoljni.

Nakon što je Francuska najavila isporuku lakih borbenih tenkova, ponovo se raspravljalo da li i Nemačka treba da podrži Ukrajinu isporukom borbenih tenkova.

Nemačko stanovništvo se, međutim, prilično protivi povećanju isporuke oružja.

Neposredno nakon objavljivanja rezultata ovog ispitivanja javnog mnjenja – došla je vest da Nemačka ipak šalje svoje Kune i jedan sistem Patriot u Ukrajinu.

Velike razlike postoje između istočnog i zapadnog dela Nemačke kada su u pitanju isporuke oružja i sankcije, 40 odsto istočnih Nemaca smatra da isporuke oružja idu predaleko, a samo 29 odsto smatra da je obim odgovarajući.

Kada je reč o sankcijama Rusiji, 35 osto Nemaca smatra da nisu dovoljno stroge i isto toliko njih smatra da su primeren, dok 19 odsto samtra da idu predaleko.

Međutim, 34 odsto istočnih Nemaca smatra da one idu predaleko, dok 27 odsto smatra da su primerene.

Anketom je obuhvaćeno 1.314 građana sa pravom glasa u periodu od 2. do 4. januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.