U trendu

Većina nespremna da posle vanrednog stanja nastavi uobičajno

TRST – Većina Italijana nije spremna da se odmah po ukidanju vanrednog stanja vrati u „normalan život“, pokazalo je nedavno istraživanje.

Dilema mnogih je da li će proglašenje kraja epidemije u zemljama automatski značiti povratak na stari način života, iako je već sada jasno da zemlje planiraju popuštanje mera, ali da će neke mere i preporuke svakako obeležiti naš zivot još dugo po „pobedi“ nad korona viursom, a svakako – do pronalaska vakcine.

Tako je istraživanje koje je sprovela grupa profesionalaca i kulturnih organizacija u Italiji, uoči „faze 2“, kako se definiše postepeno otvaranje zemlje, pokazalo da je 48 posto građana spremno da odmah nakon službenog proglašenja prestanka vanredne situacije nastave uobičajene društvene i kulturne aktivnosti.

Veća „polovina“ zadržava rezerve i strah – na pitanje kada bi bili spremni da se vrate uobičajnim aktivnostima oko 41 posto ispitanika je odgovorilo da bi sačekalo jedan do dva meseca, oko 9 posto bi čekalo šest meseci, a samo 2 posto bi se vratilo tek nakon godinu dana.

Čak i nakon prestanka pandemije 43 posto ispitanika izjavilo je da će izbegavati koncerte, a 47 posto da neće ići u klubove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.