U trendu

Velika Britanija: Žene su izgubile poverenje u policiju, pritužbe bez efekta

LONDON – Britanski Nacionalni savet šefova policije (NPČ) objavio je podatke za period između oktobra 2021. godine i marta 2022. tokom koga su zabeležene 524 pritužbe javnosti na ponašanje 867 pripadnika i članova osoblja u Engleskoj i Velsu prema ženama, ali praktične posledice ovih pritužbi su izuzetno skromne.

Rešeno je 290 prijavljenih pritužbi, ali u 91 odsto slučajeva to nije imalo nikakve posledice i niko od osoblja nije otpušten, navodi se u izveštaju NCPP.

Do ovog trenutka je zbog pomenutih optužbi otpušteno samo 13 pripadnika policije, prenosi Skaj Njuz.

Podaci NPČ pokazuju da se javnost, između ostalog, žalila na seksualno uznemiravanje, nedolično ponašanje koje nije u opisu posla i seksualne napade pripadnika policije.

Komentarišući pritužbe na reagovanje policije na pozive žena koje se žale na nasilje u porodici, policijska službenica Mišel Godar je istakla da je „apsolutno neprihvatljivo“ da se žrtve krive za zločin ili umanjuje opasnost nasilja.

Zbog ovakvog ponašanja ljudi mogu da prestanu da veruju da je policija prava adresa za njihove probleme, dodala je Godar.

Zamenica glavnog šefa policije i koordinatorka NPČ za slučajeve nasilja protiv žena i devojčica Megi Blit je izjavila da je „poverenje žena i devojčica u policiju u celoj zemlji veoma, veoma narušeno.“

Blit je istakla da će policija učiniti sve da obnovi izgubljeno poverenje i odstrani iz svojih redova „ljude koji ne treba da rade taj posao.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar