U trendu

Velika krađa vakcina

RIM – Gigantske zarade od antikovid vakcina su u drugom planu pred izazovom da se svet što je moguće pre zaštiti od zaraze, a o financijskoj strani poduhvata pobrinula se međunarodna mreza nevladnih organizacija, aktivista i nobelovaca, piše italijanski list leve orjentacije “Manifesto”.

Oni su upravo objavili izveštaj pod nazivom “Narodni vakcina savez” (People vacine Alliance), a u poglavlju naslovljenom “Velika krađa vakcina” tvrde da su proizvođači, farmaceutske kuće, zaradile ogromni novac zahvaljujući monopolu na proizvodnju leka.

Londonski Kraljevski koledž je izračunao da proizvođača jedna doza Fajzer vakcine košta jedan evro, a Moderne 2,4 evra, dok se njihova jedna doza prodavala između 14 i 20 dolara.

Bogate zemlje su nagomilale 90 odsto proizvedenih vakcina, a siromašnima je ostalo samo jedan odsto.

Prema autorima izveštaja, slobodna konkurencija među proizvođačima leka najverovatnije bi omogucila dostupnost vakcine celome čovečanstvu.

Profiti koje su ostvarile farmaceutske kuće se mere desetinama milijardi evra, podeljeni su vlasnicima akcija, a da su ulozene u proizvodnju vakcina, bilo bi dovoljno da se imunizira svaki stanovnik Zemlje, piše list.

Za propast humanitarmog programa vakcinacije krive su ne samo farmaceustke kuće već i organizacije i uticajni pojedinci koji su bili suviše na strani proizvođača, kojima su omogućili, tajnim ugovorima, monopol na proizvodnju vakcina.

“Razbiti monopol je od krucijalne važnosti kao što nas uči istorija leka pritiv HIV-a (side). Zdrava i slobodna konkurencija proizvođača smanjuje cenu, kao što je bio slučaja sa anti-HIV lekovima. Na pocectku širenja zaraze, zahvaljujući monopolu, koštali su bolesnika 10 hiljada dolara, a nakon ukidanja monopola 67 dolara godišnje”, zakljucujue se u izveštaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.