U trendu

Veliki požar na Goričkom krasu pod kontrolom

LJUBLJANA – Veliki požar na slovenačkom Goričkom krasu je pod kontrolom, izjavio je danas šef interventne jedinice Simon Vendramin.

On je rekao da su pojedine linije vatre i dalje aktivne, da se sa njima bore vatrogasci i 10 letelica, a da najveće probleme stvara vetar, prenosi Index.hr.

„Trenutno je u toku gašenje požara na severnom delu požarišta, na padini pored Vipavske doline“, naveo je Vendramin i dodao da, uprkos trenutno dobrim izgledima, postoji mogućnost za ponovno izbijanje požara.

Portparol vatrogasne službe Robert Okorn izjavio je da je noć bila mirnija od prethodne, a da su se vatrogasci uglavnom fokusirali na zapadni deo požarišta prema Lokvicama i ispod Kostanjevice na Krasu.

Dodao je da je jutros oko četiri sata pala kiša, ali da nije mnogo pomogla jer se sve vrlo brzo suši.

Okorn je naveo da mogućnost jakih udara bure ostaje najveći rizik za širenje vatre.

Na terenu je tokom noći između subote i nedelje bilo 1.070 vatrogasaca, a obavljen je i pregled požarišta dronom slovenačke vojske, objavila je Civilna zaštita.

Danas je u stanju pripravnosti oko 1.500 vatrogasaca, kao i do sada najjača vazdušna podrška.

U Krasu su i dobrovoljci koji će seći drveće oko ugroženih sela, kako bi sprečili širenje požara.

Prema navodima medija, do sada je, što se objekata tiče, izgorela samo jedna planinska kuća između naselja Rence i Trstelj, navodi Hina.

Kao posledica požara vazduh je zagađen širom Slovenije, a stanovnici u pogođenim područjima suočavaju se sa udisanjem mikroskopskih čestica koje nastaju sagorevanjem, prenosi RTV Slovenija.

Agencija za životnu sredinu saopštila je da su zbog požara na Krasu danas uočeni povišeni nivoi čestica na mernim mestima Solkan, Nova Gorica, Kopar, Ljubljana i Kranj.

Prema najavama meteorologa, obilnije kiše na slovenačkom Krasu mogu se očekivati tek u utorak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.