Veliko otkriće: Pronađene tri mumije sa zlatnim jezicima, grobnica bila zapečaćena (foto)

Tri mumije sa zlatnim jezicima, muškarac, žena i dete, otkrivene su u Egiptu. Stručnjaci pretpostavljaju da su im jezici bili obloženi zlatom kako bi mogli da razgovaraju sa bogovima u zagrobnom životu.

توصلت البعثة الأثرية الأسبانية، العاملة في منطقة آثار البهنسا بمحافظة المنيا، برئاسة د. مايته ماسكورت ود.أستر بونس…

Posted by ‎Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار‎ on Sunday, December 5, 2021

Mumije su nađene u dve susedne grobnice, saopštilo je egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta. U jednoj, koju su poharali pljačkaši grobnica, nađene su mumije žene i trogodišnjeg deteta, čiji su jezici obloženi zlatnim listićima. U njoj je nađen i sarkofag od krečnjaka, koji je imao poklopac u obliku žene.

Druga grobnica bila je zapečaćena i pljačkaši je nisu posećivali, što je retkost kada su u pitanju staroegipatske grobnice. U njoj je nađena mumija muškarca koji je živeo u periodu 26. egipatske dinastije, odnosno između 664. i 525. godine pre nove ere, prenose egipatski mediji.

„Ovo je veoma važno otkriće, jer je veoma retko naći potpuno zapečaćenu grobnicu“, rekla je Ester Pons Melado za „Nacional“.

U grobnici gde je bila mumija muškarca, nađene su i urne sa njegovim organima, amajlije, među kojima i one u obliku skarabeja i zelenih perli, kao i 400 šabti figurina od glazirane keramike.

Mumije su nađene na lokaciji Oksirinhus, nekadašnjem trećem po veličini gradu Starog Egipta, gde arheološko istraživanje zajedno sprovode egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta i Univerzitet u Barseloni.

Taj grad nekada je bio i prestonica 19. egipatske provincije i poznat je po nalazima ne samo iz staroegipatske istorije, već i po brojnim papirusima iz Ptolomejskog kraljevstva, odnosno helenističkog doba Egipta, kao i vremena Rimskog carstva. Tako su na ovoj lokaciji nađeni fragmenti Jevanđelja po Tomi, fragmenti Euklidovih „Elemenata“, Menandrove komedije…

Identitet muškarca, žene i deteta sa zlatnim jezicima nađenih u Oksirinhusu nije poznat, a naučnici nastavljaju istraživanja.

Ovo je drugi put ove godine da su nađene takve mumije u Egiptu, pošto je početkom 2021. jedna mumija sa zlatnim jezikom nađena na arheološkom nalazištu na egipatskoj mediteranskoj obali.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar