U trendu

Venac Ambasade Srbije na spomenik žrtvama Holokausta

VAŠINGTON – Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta delegacija Ambasade Srbije u SAD položila je danas venac na spomenik žrtvama Holokausta na Memorijalnom jevrejskom groblju u Vašingtonu.

Ambasador Marko Đurić je tom prilikom podsetio da je prošle godine kada se širom sveta obeležavala 75. godišnjica Holokausta Srbija bila jedina zemlja koja je po nalogu predsednika Aleksandra Vučića na zgradu Predsedništva u Beogradu postavila zastavu sa Davidovom zvezdom, u znak sećanja na stradanje jevrejskog naroda.

Đurić je na zgradu svoje rezidencije u Vašingtonu pored srpske okačio i zastavu Izraela u znak solidarnosti sa prijateljskim jevrejskim narodom sa kojim je naš narod delio tužnu sudbinu i zajedničku borbu protiv fašista tokom Drugog svetskog rata.

Inače, spomenik u Vašingtonu delo je poznatog umetnika Filipa Ratnera i podignut je 1975. godine u znak sećanja na tragične sudbine i stradanja Jevreja, Roma, Srba i drugih naroda u nacističkim logorima. Na spomeniku usu gravirana imena svih koncentracionih logora Drugog svetskog rata, među kojima su i Jasenovac, Gospić i Staro Sajmište.

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, koji se u čitavom svetu obeležava 27. januara, ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija, u znak sećanja na 27. januar 1945. godine, kada je Crvena armija oslobodila logor Aušvic-Birkenau, jedan od najozloglašenijih nacističkih logora smrti u Evropi. Svake godine na ovaj dan odaje se počast milionima jevrejskih žrtava Holokausta i milionima drugih žrtava nacističkog režima tokom Drugog svetskog rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.