U trendu

Veršinin pozvao Izrael da obustavi naseljavanje

MOSKVA – Sergej Veršinin, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, pozvao je danas Izrael da odmah zaustavi sve aktivnosti naseljavanja na palestinskim teritorijama.

Veršinin je rekao da Moskva poziva na poštovanje statusa kvo svih jerusalimskih svetih mesta, preneo je Rojters pozivajući se na rusku agenciuju RIA.

Eskalacija sukoba između Izraela i Palestinaca je započela zbog pokušaja da se iseli više palestinskih porodica iz Istočnog Jerusalima, koji je Izrael anektirao, ali je to po međunarodnom pravu okupirana teritorija.

Izraelske vlasti su planirale da isele Palestince i njihove domove u četvrti Šeik Džarah predaju jevrejskim naseljenicima, naveo je Omar Šakir, direktor odeljenja Hjumen rajts voča HRW za Izrael i Palestinu.

On je naveo da izraelski sudovi dopuštaju takve korake u skladu sa zakonom iz 1970. godine, koji omogućava da se jevrejskim vlasnicima ili njihovim naslednicima, uključujući jevrejska udruženja koja deluju u njihovo ime, vrati imovina za koju oni tvrde da su je posedovali u Istočnom Jerusalimu pre 1948. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.