U trendu

Vest o odluci nase vlade o vizama ođeknula u Egiptu

KAIRO – Državljani Egipta do kraja septembra moći će bez viza da dolaze u organizovane turističke posete u Srbiju, a odluka naše vlade, prema rečima ambasadora u Kairu Miroslava Šestovića izazvala je izuzetno veliki publicitet u toj Arapskoj Republici koja ima više od 100 miliona stanovnika.

„Odluka Vlade Srbije izazvala je izuzetno veliki publicitet u Egiptu, ministarstva turizma i spoljnih poslova odmah su izdala saopštenja i naglasile da je Srbija još jedna od država koja je liberalizovala vizni režim, a što je potvrda rasta ugleda njihove zemlje“, rekao je Šestović za Tanjug.

Ambasador je dodao da je odluka naše vlade imala veliki ođek u javnosti, da im telefoni u konzularnom odeljenju ne prestaju da zvone, jer agencije traže detalje vezane za dolazak u Srbiju.

Prema njegovim rečima, turistička saradnja sada dobija novu dimeziju – neće biti jednostrana, a odluka o ukiradnju viza jedan je od brojnih rezultata istorijske posete Abdel Fatah El Sisija Beogradu i konretizacije deklaracije o strateškom partnerstvu.
Vlada Srbije, kako dodaje ambasador, donela je odluku da se za sve egipatske državljanje koji dolaze u Srbiji u organizaciji turističkih agencija ukinu vize od 30. jula do 30. septembra, kako bi se Egipćanima olakšala turistička putovanja u našu zemlju koja im je veoma draga destinacija iz vremena SFRJ.

Suština te političke odluke pokazatelj je našeg opredeljenja da se i donosi dva naroda razvijaju paralelno sa političkom dimenzijom odnosa Srbije i Egipta, dodatno ojačanom nedavnom posetom egipatskog predsednika Beogradu, što je, kako dodaje on, tri dana bila udarna vest u svim medijima i na svim naslovnim stranama u tamošnjimmedijima , a i velika promocija Srbije i njenog ugleda.

Ambasador podseća da više od 70.000 građana Srbije godišnje poseti Egipat i da odluka Vlade Srbije predstavlja nastojanje da dodatno privučemo pažnju i zainteresujemo gradajne Egipta za našu zemlju.
„Egipat je zemlja koja ima 100 miliona stanovnika, njihova srednja klasa broji više desetina miliona. Oni vole da putuju, a posebno draga kao destinacija im je Srbija i sve zemlje koje su činile bišu Jugoslaviju, to im je nešto poznato, a posebno Beograd i Srbija kao prepoznatiljiva prijateljska zemlja“, rekao je Šestović i naglasio da je ukidanjem viza napravljen iskorak i uravnotežavanju turističke saradnje.

Ambasador je rekao i da se radi i na liberalizaciji trgovine, da očekuje da se završi rad na sporauzmu o slobodnoj trgovini kao i da do kraja godine ili u prvom kvartalu imamo sporazum koji će unaprediti trgovinsku saranju i plasman našeg voća i ostalih proizvoda koje zbog carinskih dažbina nisu konkurentni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar