U trendu

Vestager: Prekid Fejsbuka je signal da je potrebno jos igraca

BRISEL – Šestočasovni prekid u radu Fejsbuka prethodnog dana pokazuje posledice oslanjanja na samo nekoliko velikih igrača i naglašava potrebu za većim brojem rivala, izjavila je danas evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vestager.

„Incident je pokazao potrebu za većom konkurencijom“, napisala je Vestager na Tviteru.

„Potrebne su nam alternative i izbori na tehnološkom tržištu, i ne moramo se oslanjati na nekoliko velikih igrača, ko god da su, što je i cilj DMA-a (Zakona o digitalnim tržištima)“, napisala je ona.

Vestager je prošle godine predložila nacrt pravila, poznatijih kao DMA, koja će u suštini primorati velike tehnološke kompanije, poput Amazona, Epla, Fejsbuka i Gugla, da promene svoj osnovni poslovni model kako bi omogućile veću konkurenciju.

Prekid u radu Fejsbuka je onemogućio 3,5 milijardi korisnika da pristupe toj društvenoj mreži i Fejsbukovim servisima za razmenu poruka, kao što su Vocap, Instagram i Mesendžer, prenosi agencija Rojters.

Veliki broj korisnika prešao je juče na konkurentske aplikacije, poput Tvitera i TikTok -a.

Nekoliko zaposlenih u Fejsbuku, koji su odbili da budu imenovani, rekli su Rojtersu da veruju da je do prekida došlo zbog interne greške u načinu na koji se internet saobraćaj usmerava na njegove sisteme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.