U trendu

Veto na veto: SB UN odbacio ruski predlog rezolucije o Siriji

Savet bezbednosti UN odbacio je danas ruski predlog rezolucije o Siriji, kojim se poziva na hitno primirje u toj zemlji, pre svega u Alepu, ali koji nije dobio devet glasova koliko je minimalno potrebno da bi bio usvojen, javljaju agencije.

Samo četiri zemlje glasale su za ruski predlog, dok je devet glasalo protiv, a dve zemlje su bile uzdržane, pa veto i nije bio potreban da bi se taj predlog blokirao, navodi Rojters.

Da bi bilo koja rezolucija bila usvojena u Savetu bezbednosti, potrebno je da najmanje devet zemalja članica glasa za rezoluciju i da nijedna ne stavi veto, podseća Rojters.

Ruski predlog poziva na hitno primirje u Siriji, pre svega u Alepu, i ima za cilj obnovu propalog sporazuma o prekidu neprijateljstava koji su SAD i Rusija postigle 9. septembra, navodi britanska agencija.

U ruskom tekstu se, međutim, ne pominje obustavljanje bombardovanja Alepa, prenosi AFP, koji je u petak imao uvid u taj tekst, dodajući da se u tekstu, pored prekida neprijateljstava, od svih strana traži i da omoguće dostavljanje humanitarne pomoći.

Rusija je prethodno danas u Savetu bezbednosti UN stavila veto na rezoluciju koju je predložila Francuska, a kojom se traži okončanje vazdušnih napada i vojnih letova nad sirijskim gradom Alepom.

Jedanaest zemalja članica Saveta bezbednosti glasalo je za francuski predlog rezolucije, dok su dve zemlje – Rusija i Venecuela – glasale protiv, a dve su bile uzdržane, i to Kina i Angola, prenosi AFP.

Moskva je danas po drugi put upotrebila pravo veta da blokira akciju UN u cilju okončanja petogodišnjeg rata u Siriji, koji je odneo 300.000 života, konstatuje francuska agencija.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-mark Ero pozvao je, uoči početka glasanja, Savet bezbednosti UN da preduzme hitnu akciju kako bi se Alep spasao od uništenja sirijskom vazdušnom kampanjom uz podršku Rusije.

U poruci upućenoj Rusiji, on je rekao da će svaka zemlja koja se suprotstavi francuskoj meri „dati sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu mogućnost da još više ubija“.

Francuski predsednik Fransoa Oland upozorio je ranije danas zemlje članice Saveta bezbednosti UN da ne ulože veto na taj predlog rezolucije, za koji se očekivalo da će ga Rusija blokirati.

„Zemlja koja bi stavila veto na tu rezoluciju bila bi diskreditovana u očima sveta. Bila bi odgovorna za dalja zlodela“, rekao je Oland.

Očekivalo se da će Rusija upotrebiti pravo veta i blokirati meru koju je predložila Francuska i koju su podržale SAD i Britanija, a koja poziva i na obustavu svih vojnih letova nad Alepom, navodi francuska agencija.

Najmanje 250.000 ljudi živi pod opsadom u istočnom Alepu, koji je u rukama pobunjenika, i suočava se sa skoro svakodnevnim bombardovanjem otkako je sirijska vojska, uz podršku Rusije, prošlog meseca počela ofanzivu kako bi preuzela taj grad, podseća francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.