Vežba japanskih i američkih aviona u Istočnom kineskom moru

Japanski borbeni avioni izveli su danas vazdušne vežbe zajedno sa američkim bombarderima iznad Istočnog kineskog mora, saopštile su vazdušne odbrambene snage Japana (ASDF).

U vežbi su učestvovala dva lansera bombardera „B-1B“ američkih vazdušnih snaga koji su poleteli iz Gvama gde se nalazi američka vazdušna baza na Pacifiku, a kojima su se pridružila dva japanska borbena aviona tipa „F-15“, prenosi Rojters.

Vežbe su izvedene u trenutku kada Severna Koreja slavi Dan državnosti, a lokalni severnokorejski mediji su izdali saopštenje koje poziva na gomilanje nuklearnog oružja u znak protesta zbog međunarodnih sankcija.

„Odbrambeni sektor u skladu sa partijskom politikom (razvoja ekonomije i nukearnog naoružanja istovremeno) mora praviti jače oružje u većim količinama“, pišu severnokorejske novine „Rodong Sinmun“.

Severna Koreja je svoj peti nuklearni test sprovela 9. septembra prošle godine, a šesti je sproveden pre nedelju dana. Državni mediji Severa tvrde da je tada testirana hidrogenska bomba, koja bi mogla da se lansira raketom. Takav potez Severa izazvao je osude međunarodne zajednice i pozive na nove sankcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.