U trendu

Vežbe strateških nuklearnih snaga Rusije

U Rusiji je danas bila opsežna vežba strateških nuklearnih snaga uz lansiranje raketa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U okviru vežbi je jedna interkontinentalna balistička raketa lansirana s podmornice na nuklearni pogon „Karelija“, u Barencovom moru, a jedna takva raketa i sa kosmodroma Pleseck na severozapadu Rusije, dok su iz aviona Tu-160 i Tu-95 ispaljivane krstareće rakete na ciljeve.

Rusija proteklih godina intenzivno uvežbava vojsku usred tenzija sa Zapadom s kojim su odnosi pali na najniži nivo od kraja Hladnog rata posle ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krima 2014. godine.

Kroz manje od dva meseca, početkom februara, ističe rusko-američki sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja, Novi START, o čijem su produženju Moskva i Vašington razgovarali, ali nisu se dogovorili.

Prema sporazumu Novi START, koji su 2010. potpisali tadašnji predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev, obe sile smeju da imaju najviše po 1.550 razmeštenih nuklearnih bojevih glava i po 700 razmeštenih raketa i bombardera, što se proverava inspekcijom.

Novi START je jedini preostali američko-ruski sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja, pošto su se najpre SAD, a potom i Rusija, povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (sporazum INF), potpisanog 1987.godine.

Zastupnici kontrole naoružanja upozorili su da u slučaju prestanka važenja sporazuma Novi START neće preostati nijedno dogovoreno ograničenje nuklearnih snaga SAD i Rusije što bi predstavljalo udar na stabilnost čitavog sveta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)