Viersma:“Probno članstvo“ za ZB?

BRISEL – Jan Marinus Viersma sa holandskog Insitituta za međunarodne odnose predlaže uvođenje „probnog članstva“ u EU u trajanju od dve godine za zemlje Zapadnog Balčkana.

Viersma smatra da treba uvesti i drugačiji sistem nadgledanja reformi u zemljama kandidatima u regionu, ali i povećati ulaganja.

„Probno članstvo“ bi podrazumevalo da zemlja kandidat nema pravo glasa, ali bi mogla da učestvuje na sednicama i samitima Unije:

„To bi moglo ohrabriti države koje su skeptične prema novim članicama, kao što je Francuska“, kaže Viersma za portal Juropijen vestern Balkans.

On takođe predlaže povećana ulaganja EU u zemlje kandidate.

Prema njegovim rečima, većina građana u EU vidi problem u tome da Turska postane članica EU i to je jedan od razloga što se protive proširenju.

U Briselu, naime, smatraju da bi uvođenjem novih članica, koje vode autoritarni režimi, poremetili odnose u EU.

Za predsednike Crne Gore i Srbije, Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića, kaže da su pomalo autoritativni, dok albanskog premijera Edi Ramu vidi kao „velikog gazdu“ u Albaniji, dok za makedonskog premijera Zorana Zaeva kaže da je, na neki način, drugačijeg profila.

Smatra i da bi EU trebalo da bude „agresivnija“ u pregovorima sa državama Zapadnog Balkana, tako što će, kako kaže, unaprediti proces kontrole reformi.

Govoreći o vlasti i ooziciji u zemljama regiona, Viersma kaže da bojkot rada parlamenta i bojkot izbora nije dobra situacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.