Vijesti: Nema podataka da bi situacija u CG mogla da eskalira

PODGORICA Poslanici Skupštine Crne Gore će u četvrtak, 3. februara, razmatrati inicijativu za razrešenje potpredsednika vlade Dritana Abazovića i predlog za izbor njegovog naslednika – ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića.

Toga dana uveče zakazan je još jedan u nizu protesta podrške vladi.

Sutradan, u petak 4. februara, odlučivaće se o skraćenju mandata Skupštini, a potom o nepoverenju vladi premijera Zdravka Krivokapića.

Skraćenje mandata parlamentu je tražila vlada, a izglasavanje nepoverenja izvršnoj vlasti tražila je opozicija i koalicija “Crno na bijelo”, čija je okosnica GP URA Dritana Abazovića.

Predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu Milan Knežević (Demokratski front) rekao je juče da čelnici bezbednosnog sektora i tužilaštva nisu na sednici pomenuli da postoji bilo kakva bojazan od nemira 3. i 4. februara.

On je rekao i da je raspoložen da odmah zakaže novu sednicu Odbora ako neko ima drugačije informacije – ali da ih za sada nije dobio.

I Abazović je juče nakon sednice Odbora za bezbednost i odbranu rekao da nema informacija da bi bezbednosna situacija mogla da eskalira.

“Građani imaju pravo da izraze nezadovoljstvo. Ne vidim da će neko praviti gužvu. Međutim, država će odgovoriti ako neko bude pravio rušilačke demonstracije“, reka je Abazović.

Snežana Jonica, koja je bila i zamenica predsednika Odbora za bezbednost, kaže da nema razloga za zabrinutost ukoliko svi organi koji pripadaju obaveštajno- bezbednosnom sektoru poslove budu obavljali potpuno profesionalno i po zakonu.

”Međutim, ukoliko postoje neki rizici ili pretnje po nacionalnu bezbednost, koje do ovog trenutka niko od nadležnih nije pomenuo ni u javnosti niti na sednici Odbora za bezbednost, onda problemi mogu nastati samo ako organi koji čine obaveštajno-bezbednosni sektor budu delovali prema tome ‘u koji su tabor svrstani’, a ne u skladu sa zakonskim obavezama”, rekla je Jonica, preneo je portal podgoričkog dnevnika Vijesti.

Ocenila je da do sada održani protesti, na osnovu onog što je dostupno javnosti, nisu dali povoda za zabrinutost da bi oni mogli prerasti u događaj visokog rizika po bezbednost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.