U trendu

Vijesti: Postupak protiv Spajića zbog sumnje na korupciju

PODGORICA – Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pokrenula je ispitni postupak protiv crnogorskog ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića.

Postupak je pokrenut za utvrđivanje postojanja ugrožavanja javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije u vezi sa izborom advokatske kancelarije Four Knights LLC iz Švajcarske da zastupa CG u arbitražnom postupku koji je pokrenuo biznismen Duško Knežević, Atlas Capital Holding Limited i Meljine Complex Limited.

Iz ASK-a su za “Vijesti” rekli da je postupak pokrenut u novembru prošle godine i da će kada ga završe, mišljenje poslati Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) na dalje postupanje.

Navedeno je da je ASK 22. novembra 2021. godine, po službenoj dužnosti, pokrenuo postupak za utvrđivanje postojanja ugrožavanja javnog interesa koji upućuje na postojanje korupcije zbog potencijalnog ugrožavanja javnog interesa od strane ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, u postupku po javnom pozivu domaćim i međunarodnim advokatskim kancelarijama da dostave ponude za zastupanje države Crne Gore u arbitražnom postupku protiv Duška Kneževića od 22. marta 2021. godine.

Agencija je 6. decembra 2021. zatražila od Ministarstva finanasija kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na predmetni postupak, a Ministarstvo je odgovorilo 13. decembra i dostavilo traženu dokumentaciju. Postupak je u toku. Nakon što donese mišljenje, Agencija će spise predmeta dostaviti SDT-u na dalje postupanje, rekli su u ASK-u.

Atlas grupa i njen predsednik Duško Knežević pokrenuli su arbitražnu parnicu krajem 2020. godine, kojom od Crne Gore traže više od 500 miliona evra obeštećenja, nastalog, kako navode, flagrantnim kršenjem crnogorskog i međunarodnog prava.

Pravni tim Kneževića tužbom traži od države Crne Gore da biznismenu i kompanijama iz Atlas grupe bude isplaćena šteta nastala, kako oni tvrde, “nezakonitim uvođenjem stečaja u dve banke” od strane Centralne banke Crne Gore. Reč je o Atlas i IBM banci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar