U trendu

Vijesti: Rus kupio nekadašnji Đukanovićev plac

PODGORICA – Ruski državljanin Dmitrij Iudin kupio je od podgoričke kompanije “HoldCo east” zemljišni kompleks od 20.000 kvadrata u podnožju brda Košljun na ulazu u Budvu, koji je do pre pola godine bio u vlasništvu firme predsednika Crne Gore Mila Đukanovića “Global Montenegro”, potvrđeno je podgoričkim Vijestima.

U listu nepokretnosti je, kažu, navedeno da je Iudin ovu atraktivnu nekretninu uknjižio 21. marta ove godine.

Iudin je vlasnik budvanske kompanije “Nova development company”, koja je registrovana za izgradnju stambenih i nestambenih objekata, a njegova firma je poseduje i oko 10.000 kvadrata u Kolašinu, na lokalitetu Blatina.

Krajem septembra prošle godine, partnerska kompanija Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića “Global Montenegro” ostala je bez vlasništva nad 20 hiljada kvadrata zemlje u podnožju brda Košljun, kada se u katastru uknjižio “HoldCo east”, a koji je prethodno, krajem 2020. na sebe preuzeo sve kreditne obaveze koje je imala kompanija šefa države i DPS-a.

To je, navodi se, učinjeno jer Đukanovićeva firma nije vratila milionske kreditne obaveze, koliko se “Global Montenegro” zadužio pre deceniju i po kada je trgovao plac u Budvi od meštana.

Još u novembru 2020. godine “HoldCo east” je upisao teret na zemljišni kompleks, navodeći da je poverilac kredita od pet miliona evra, koji je 2007. uzeo “Global Montenegro”, za kupovinu 20.000 kvadrata.

Ta podgorička kompanija je 18. novembra 2020. u katastarsku evidenciju Uprave za katastar i državnu imovinu nekretnine upisala hipoteku i time blokirala Đukanovićevu zemlju.

”Hipoteka u iznosu od 5.000.000 evra, upisuje hipotekarni poverilac ‘Holdco east’ sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog poverioca”, pisalo je tada u listi nepokretnosti, pišu Vijesti.

Prodaja zemljišnog kompleksa dogodila se nakon što je Sekretarijat za urbanizam Opštine Budva izdao podgoričkoj kompaniji “HoldCo east” urbanističko-tehničke uslove kojima je predviđeno da se na dva hektara može izgraditi rezidencijalni kompleks od 41 vile.

Kako se navodi u dokumentu u koji su Vijesti imale uvid, pozivajući se planski dokument Detaljni urbanistički plan “Potkošljun”, koji je još na snazi, na zemljišnom kompleksu može da se ukupno izgradi 29.591 kvadrata bruto građevinske površine što je polovina kvadrature Starog grada.

Izdatim urbanističko-tehničkim uslovima omogućeno je da vile imaju od tri do čak šest etaža – suteren, prizemlje, jedan sprat, i suteren, prizemlje i četiri sprata. Površina pod objektom ne sme da bude manja od 80 kvadrata, a omogućena je fazna gradnja.

Svih prethodnih godina, dodaje se, Đukanović i Rajković nisu tražili da im se izdaju urbanističko-tehnički uslovi, odnosno nisu imali nameru da grade na placu koji je davne 2008. urbanizovala tadašnja opštinska vlast iz redova DPS- SDP, koja je donela kontroverzni DUP “Podkošljun”, ispunjavajući želje vlasnika zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar