U trendu

Vikiliks: CIA špijunira iz Frankfurta

Nemačka vlada danas nije mogla da potvrdi autentičnost podataka o internim razgovorima u CIA, koje je objavio sajt Vikiliks, a prema kojima je konzulat SAD u Frankrurtu korišćen kao isturena baza za hakovanje ciljeva i Evropi, Africi i na Bliskom istoku.

Kako prenosi Rojters, nemački mediji, došli su, naime, u posed dokumenata u kojima se navodi da se konzulat SAD u nemačkom gradu Frankfurtu koristi kao „velika isturena baza za hakovanje“.

Portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova rekao je da je nemačka vlada u kontaktu sa vlastima SAD u vezi s ovim problemom.

Kako je preneo Dojče vele, prema najnovijim otkrićima Vikiliksa, CIA je usred Nemačke stacionirala specijalnu hakersku jedinicu koja priprema kibernetičke napade na ciljeve u Evropi, Africi i na Bliskom istoku.

Vikiliks je čitavu dokumentaciju o radu te jedinice počeo da objavljuje pod nazivom „Kupola 7: otkrivene hakerske alatke CIA“ i to kao, prema sopstvenim navodima, najobimniju dokumentaciju te vrste u istoriji.

Platforma navodi da pomenuta jedinica ima naziv „Grupa za razvoj inženjeringa“ (EDG) i deo je odeljenja CIA koje, sa oko 5.000 zaposlenih, radi kao Centar za kibernetičku špijunažu i nalazi se u Lengliju u Virdžiniji.

Dokumenta o kojima je reč potiču iz priručnika za hakere koji ima 16.000 strana i nalazi se na serverima CIA koji nisu povezani sa internetom, ali jesu sa posebno dobro obezbeđenom intranet-mrežom zvanom DEVLAN.

Tekstovi potiču iz nekoliko poslednjih godina – najnoviji iz 2016. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.