Viktoriji Nuland treća najviša pozicija u Stejt departmentu

VAŠINGTON – Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden imenovao je danas Vendi Šerman za zamenicu državnog sekretara, a Viktoriju Nuland za državnog podsekretara za politička pitanja, što znači da će njih dve zauzeti drugu i treću najvišu poziciju u Stejt departmentu.

Nuland je karijerni diplomata, koja je, između ostalog, u administraciji bivšeg predsednika SAD Baraka Obame radila kao pomocnik državnog sekretara za Evropske i evroazijske poslove, a bila je i ambasador SAD u NATO i portparol Stejt departmenta.

Šerman je, kako navodi Rojters, veteran američke spoljne politike i ključni pregovarač nuklearnog sporazuma sa Iranom, postignutog 2015. godine, iz kojeg su se SAD povukle u vreme administracije odlazećeg predsednika Donalda Trampa.

Bajden je danas, između ostalih, imenovao i jednog od svojih dugogodišnjih savetnika za spoljnu politiku Brajana Mekeona za zamenika državnog sekretara za upravljanje i resurse, a Boni Džekins za podsekretarku za kontrolu naoružanja i međunarodna bezbednosna pitanja.

Za podsekretara za civilno društvo, demokratiju i ljudska prava imenovao je Uzru Zej.

Bajden je u saopštenju naveo da tim ljudi koje je imenovao otelotvoruje njegovo uverenje da je Amerika najjača kada sarađuje sa saveznicima i dodao da je uveden da će novoimenovani „iskoristiti svoje diplomatsko iskustvo i svoje veštine da obnove globalno i moralno liderstvo Amerike“.

„Amerika se vratila“, poručio je Bajden.

AP ocenjuje da je Bajden davanjem mesta u Stejt departmentu grupi bivših karijernih diplomata i veterana iz administracije Obame nagovestio da želi da se vrati tradicionalnoj spoljnoj politici posle, kako navodi, četiri godine neizvesnosti i nepredvidljivosti u vreme Donalda Trampa.

U odboru američkog Senata za spoljne poslove u utorak će biti odžano saslušanje za potvrdu imenovanja Bajdenovog izbora za američkog državnog sekretara – Entonija Blinkena.

Imenovanje Šerman, Mekeona, Nuland, Dženkins i Zeje zahteva takođe potvrdu Senata, za razliku od ostalih pozicija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.