U trendu

Višković: Stav Ambasade SAD – direktno mešanje u unutrašnja pitanja

BANJALUKA – Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je neugodno iznenađen saopštenjem Ambasade SAD u BiH, u vezi s izjavom poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića i istakao da nije primereno za bilo koju ambasadu da ima razumevanja za zapaljive i ratnohuškačke izjave, a posebno ako takve izjave dolaze od predstavnika verskih zajednica.

„Ovakav stav Ambasade SAD u BiH je direktno mešanje u unutrašnja pitanja jedne zemlje, i bez obzira iz koje zemlje da dolaze, ambasadori nemaju pravo da se mešaju u unutrašnje odnose u zemlji“, rekao je Višković.

Istakao je da ambasadori nemaju ovlašćenja, niti je njihov posao da određuju kako će građani jedne zemlje živeti i uređivati svoje međusobne odnose, već da je njihov posao da predstavljaju svoju zemlju.

„Neprihvatljivo je da se Ambasada SAD u BiH svrstava na jednu stranu, u ovom slučaju dajući podršku i opravdanje poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, dok istovremeno drugu stranu kritikuje, iako ta druga strana nikada nije pozivala na oružje i rat, već je uvek insistirala i insistira da se u državi u kojoj svi zajedno živimo poštuje najviši pravni akt te zemlje, a to je njen ustav“, naveo je Višković.

Predstavnici međunarodne zajednice i ambasada u BiH treba da se zalažu za dijalog između suprotstavljenih političkih gledišta, a ne da se svrstavaju na jednu stranu, kaže Višković.

„Neugodno sam iznenađen stavom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa izjavama poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića u kojima se preti ratom i razumevanjem za ovakav javni diskurs jednog verskog poglavara“, rekako je Višković.

Dodao je da navodi iz saopštenja SAD nikako ne ide u prilog stabilnosti BiH, jačanju poverenja među njenim građanima i zajedničkom životu.

Istakao je da se Republika Srpska oduvek zalaže za dijalog u okviru BiH.

„Smatram da se jedino konsenzusom može postići dogovor o ključnim pitanjima koja se odnose na funkcionisanje BiH, a da međunarodna zajednica i predstavnici ambasada u BiH treba da budu snažna podrška tim naporima“, zaključio je Višković, prenela je RTRS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.