U trendu

Višković: Sve što radimo je po Dejtonu i Ustavu

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske u procesu vraćanja prenesenih nadležnosti ne želi da napravi nijedan problem bilo kome, izjavio je danas premijer Radovan Viškovići i istakao da Srpska prvo ide u sferu odbrane, sudstva, tužilaštva i, uslovno rečeno, oporezivanja.

Višković je naglasio da je sve što se radi zagarantovano Dejtonskim sporazumom, Ustavom BiH i Ustavom Republike Srpske.

„Ne bi bilo korektno da u ovom trenutku kažem koji je to broj zakona koji se priprema. Mi nećemo u prvoj etapi ići sa zakonskim rešenjima za sve prenesene nadležnosti, nego ćemo ići seletivno i sukcesivno sa onim zakonima koji u datom momentu treba da rešavaju određenu oblast“, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Višković je naveo da vlada ne želi da radi bilo šta šta nije ustavna kategorija.

„Nećemo proizvesti nikakve posledice jer radimo sve po Ustavu i zakonima, da nikome u BiH ne napravimo štetu. Sve ovo vreme pokušavamo da privolimo one koji se zalažu za BiH da sednemo i da se dogovorimo o budućnosti BiH“, naveo je.

Prema njegovim rečima, to traje nekoliko meseci i niko se nije odazvao, ali sve vreme rade na štetu Republike Srpske.

„Zar poslednja odluka Ustavnog sud BiH, vezano za šume, nije udar na ekonomiju Republike Srpske i na samu Republiku Srpsku? Najveći privredni i ekonomski rast u poslednjih godinu i po imaju drvoprerađivači. Sada neko treba da nam otme tu imovinu, da je prenese na nivo BiH i da sutra upravlja sa našom sirovinom. Izvinite, kap je prelila čašu“, poručio je Višković, prenela je RTRS.

Istakao je da Republika Srpska ništa ne radi iz hira.

„Mi ne tražimo nijedno slovo, nijedan zarez koji ne piše u Ustavu. Te priče kako smo mi neki secesionisti, apsolutno nisu tačne. Došli smo do nonsensa u BiH da se jedino Republika Srpska bori za ustavnu i dejtonsku BiH, a svi oni koji se kunu u to rade suprotno“, rekao je Višković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.