U trendu

Visler: Međunarodne vojne intervencije moraju se prekinuti

BERLIN – Fijasko u Avganistanu potvrda je da međunarodne vojne intervencije moraju da se obustave, izjavila je kopredsednica nemačke Levice Žanin Visler i izrazila skepsu prema NATO.

U intervjuu za Dojče Vele, Vislerova je izrazila oštro nezadovoljstvo zbog toga što su evakuacije iz Kabula počele prekasno i što se ostavljaju ljudi koji su radili za Bundesver i druge nemačke institucije, aktivisti za ljudska prava, borkinje za ženska prava i mnogi drugi Avganistanci saradnici.

„Cela Savezna vlada – tu mislim i na kancelarku i na vicekancelara – svi snose odgovornost“, kazala je kopredsednica Levice i optužila vladajuće demohrišćane i socijaldemokrate da su hteli da otežu stvar do izbora, kako usred kampanje ne bi morali da se izjašnjavaju o migracijama.

„Bilo bi ispravnije da smo posle raspada Varšavskog pakta i završetka Hladnog rata zajedno razmotrili da li možemo da stvorimo drukčiju međunarodnu bezbednosnu arhitekturu, koja bi uključila i Rusiju. To bi imalo više smisla“, objasnila je Visler zašto je nemačka Levica skeptična prema NATO.

Na pitanje zašto nemačka Levica važi za prijateljski nastrojenu stranku prema Vladimiru Putinu, Visler je povukla paralelu sa Jugoslavijom.

„Velika je razlika da li imate simpatije prema nekome ili mislite da ne treba ići u vojnu eskalaciju protiv neke zemlje. Nisam imala nimalo simpatija za Miloševića, ali sam držala da je rat protiv Srbije pogrešan. To je razlika“, istakla je Visler.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar