U trendu

Visoka komesarka UN za ljudska prava u poseti Kini

PEKING – Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele doputovala je danas u Kinu u prvu posetu jednog visokog komesara UN od 2005. godine.

Tokom svoje šestodnevne posete Bašele će posetiti pokrajnu Sinđang u kojoj etnički Ujguri čine relativnu većinu od 45 odsto.

Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava je prošle godine u izveštaju iz pokrajne Sinđang navela da su pripadnici većinski muslimanske etničke zajednice Ujgura nezakonito zatočeni, maltretirani i primorani na rad, prenosi Rojters.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da pozdravlja posetu Bašele, ali odbacuje „političku manipulaciju“ koja se krije iza pitanja novinara o poseti „pritvorskim centrima, kampovima za prevaspitavanje i zatvorima“ za koje grupe za zaštitu ljudska prava tvrde da su mesta gde se krše prava i maltretiraju se pripdanici zejednice Ujgura.

„Svrha posete je unapređenje razmene i saradnje između obe strane i promovisanje međunarodne borbe za ljudska prava“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova KineVang Venbin na današnjem brifingu za novinare.

On je podsetio da će poseta Bašele biti sprovedena u skladu sa merama za sprečavanje širenja korona virusa, što znači da ona neće moći da ima spontane, lične susrete sa ljudima, već će kontaktirati samo da licima koje je Kina unapred odredila.

Vang je ranije rekao da mediji neće putovati sa visokom komesarkom Ujedinjenih nacija za ljudska prava zbog pandemije koronavirusa, a njen kabinet je najavio da će na kraju posete biti održana konferencija za novinare.

Kina je više puta negirala bilo kakvo maltretiranje pripadnika etničke zajednice Ujgura.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.