U trendu

Vlada CG bi danas trebalo da donese Uredbu o Popisu stanovništva

PODGORICA – Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu trebalo bi danas da donese Uredbu o organizovanju Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova koji će, kako je najavljeno, biti održan u periodu od 1. do 15. novembra, a referentni momenat (trenutak na koji će se odnositi podaci) je 31. oktobar u 24 časa.

Prema budžetu za ovu godinu, popis će koštati 4,7 miliona evra, a Zakon o popisu koji je u decembru usvojila Skupština, a zatim potpisao predsednik Milo Đukanović, tražiće da se odgovori na tri grupe pitanja o samom građaninu (starost, bračni status, vanbračna zajednica, istopolni partneri, obrazovanje, ekonomska aktivnost, nacionalnost, vera, jezik, invalidnost, poznavanje rada na računaru…) o domaćinstvu (podaci o svim članovima, kao i privremeno odsutnim, srodstvo, osnov korišćenja stana gde žive, posebna pitanja o poljoprivredi ako se time bave…) o stanovima (tip stambenog objekta, veličina, starost, vrsta gradnje, instalacije, opremljenost…), pišu podgoričke Vijesti.

Inače, sprovođenje Popisa stanovništva u Crnoj Gori kasni dve godine, trebalo je da bude održan 2021. godine, deset godina nakon završetka prethodnog. Svi podaci su poverljivi i koriste se samo za statističke-naučne svrhe, kao i za izradu strateških razvojnih državnih dokumenata i planova.

Popis je najznačajniji i najobimniji administrativni posao kojeg obavlja javna uprava. Kazne za popisivače koji prekrše zakonska ovlašćenja i obaveze, kao i za građane koji daju netačne podatke, su od 100 do 500 evra.

Od usvajanja Uredbe počinje zvanična priprema za popis i rokovi za razne institucije koje su uključene i imaju nadležnosti, predsednici opština treba da formiraju popisne komisije, a treba da se pripremi izbor instruktora, popisivača i kontrolora i njihova obuka.

”Još uvek nije definisan tačan broj učesnika popisa, ali se procenjuje da će biti angažovano od 4.000 do 4500 lica na različitim aktivnostima u različitim fazama pripreme, sprovođenja popisa, unosa i obrade podataka….“, kažu iz Monstata, a period izbora i obuke popisivača, instruktora i kontrolora biće definisan nakon što se usvoji Uredba i nakon što predsednici opština formiraju popisne komisije.

Najznačajnija promena u odnosu na prethodni popis je što su uključena pitanja iz domena poljoprivrede, a kako su naveli iz Monstata postoje i izmene na nivou definisanja pitanja, usled primene nacionalnog zakonodavstva ili dodatnih zahteva korisnika. Na primer, mogu se popisati i životni partneri istog pola, o čemu je zakon usvojen pre tri godine.

U Zakonu o popisu je navedeno da građanin ima pravo da se ne izjasni o pitanjima koja se odnose na nacionalnu ili etničku pripadnost, o veri, maternjem jeziku i jeziku kojim lice uobičajeno govori, kao i o invaliditetu i vrsti invalidnosti. Na ostala pitanja mora tačno odgovoriti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar