U trendu

Vlada CG čeka detalje inicijative Otvoreni Balkan

PODGORICA – Ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Goran Đurović rekao je da bi inicijativa Otvoreni Balkan mogla biti korisna za privredu i biznis, ali da vlada još ne zna detalje i da će politička odluka o eventualnom pristupanju Crne Gore biti doneta isključivo u odnosu na to da li ona stimuliše proces integracija države u Evropsku uniju.

Đurović je za podgoričke Vijesti rekao da draft dokumenta koji će potpisati članice Otvorenog Balkana – Severna Makedonija, Albanija i Srbija i da će tada znati više detalja inicijative koja na prvi pogled deluje da može koristiti slobodnom protoku ljudi i robe.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, Đurović kaže da je to „sigurno multiplikativno jako veliki efekat i značajno za privredu, a samim tim i za građane kroz kvalitetniju uslugu i servis”.

”Trebalo bi da dobijemo detalje tog predloga, da vidimo kakva je njihova ideja, ali otprilike je tako. Još sve detalje ne znamo, ali ono što znamo jeste da bi ovo imalo benefit za privredu. Postoji taj momenat političke odluke o nekim manama, pa ih treba sagledati ako postoje”, rekao je ministar.

Pononvio je da je Crnoj Gori evropski put prioritet. “I ukoliko bi to i milimetar pomerilo, mi smo protiv. Ali, ako taj projekat ima podršku većine EU i Amerike, nemam predrasude prema tome. Očekujemo draft verziju koju će tri zemlje da potpišu u Ohridu, gde smo mi gosti, i onda ćemo znati detalje”, rekao je Đurović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.