Vlada CG proglasila Mandića i Kneževića za proruske vođe

PODGORICA – Lideri Demokratskog fronta, koji je deo parlamentarne većine, Andrija Mandić i Milan Knežević su u zvaničnom dokumentu Vlade Crne Gore označeni kao proruske opozicone vođe, piše podgorička Pobjeda.

Dokument je, navodi se, usvojen na jučerašnjoj onlajn sednici.

U uvodnom delu „Informacije o rezultatima obveznica na međunarodnom tržištu u 2020. godini“ govori se, između ostalog, o mogućnosti da političke tenzije utiču na sprovođenje ekonomskih i drugih reformi i na sposobnost Crne Gore da otplati glavnicu i da vrši plaćanje kamate na obveznice.

Navodi se da je ,,politički ambijent značajno promenjen” nakon što je u oktobru 2016. godine, dan pre parlamentarnih izbora nekoliko osoba „uhapšeno u vezi sa pokušajem državnog udara“.

„Ova hapšenja i naknadne optužbe dovele su do bojkota skupštinskih zasedanja od opozicionih partija. U junu 2017. godine podignuta je optužnica protiv 14 lica, uključujući i dva ruska državljanina i dvojice pro-ruskih opozicionih vođa“, navodi se u informaciji.

Konstatuje se da je Viši sud u Podgorici izrekao presudu u maju 2019. godine u kojom je proglasio krivim 13 osoba za pokušaj državnog udara, preneo je podgorički portal Radija Antena M pisanje Pobjede.

Navodi se da su unisnom saglanošću na citirani dokument premijer Krivokapić i ministri zvanično proglasili lidere DF-a Mandića i Kneževića ,,pro-ruskim opozicionim vođama”.

Sa ovom konstatacijom saglasan je bio i ministar pravde Vladimir Leposavić koji je dva dana ranije najavio da će – ukoliko ih Apelacioni sud pravosnažno osudi – predložiti da nova parlamentarna većina donase zakon o amnestiji dvojice lidera DF.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.