U trendu

Vlada Izraela usvojila bužet prvi put posle trogodišnjeg zastoja (VIDEO)

Vlada Izraela je posle višečasovnih pregovora rano jutros usvojila državni budžet, prvi put posle tri godine koliko je trajao politički zastoj.

„Konačno, Izrael ima budžet. Posle tri godine stagnacije, Izrael se vraća na posao“, rekao je premijer Izraela Naftali Benet.

Kako je navelo ministarstvo finansija, državni budžet za 2021. godinu biće 432,5 milijardi šekela (oko 113 milijardi evra) i 452,5 milijardi šekela za 2022. (oko 118 milijardi evra).

Tokom duge političke krize u Izraelu su održane četiri runde parlamentarnih izbora i budžet nije usvajan od 2018. godine.

U narednim nedeljama će se o budžetu glasati u parlamentu, Knesetu, gde „za“ mora da se izjasni većina od najmanje 61 od ukupno 120 poslanika.

Ukoliko poslanici ne usvoje budžet Kneset će se raspustiti i raspisaće se novi parlamentarni izbori.

U decembru prošle godine Kneset se raspustio jer članovi parlamenta nisu mogli da se dogovore o budžetu što je dovelo do četvrtog glasanja za manje od dve godine.

Izrael od juna ima i novu vladu koju predvodi nacionalista desničar Naftali Benet koji se dogovorio o vladajućoj koaliciji sa liderom partije centra Jairom Lapidom čime je okončano 12 godina uzastopne vladavine Benjamina Netanjahua.

Koalicionu vlade čine partije desnice i levice i jedna mala islamska arapska partija sa samo 61 poslanikom.

Benet je saopštio da budžet uključuje ključne investicije u obrazovanje, odbranu, životnu sredinu, javni transport i visoku tehnologiju.

Ministar zdravlja Nican Forovic je navodno obezbedio povećanje od 619 miliona dolara za zdravstvenu brigu, naveli su izraelski mediji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.