Vlada Luksemburga demantuje da je ta zemlja poreski raj

LUKSEMBURG – U ponovnom oztvaranju skandala starog pola decenije, luksemburška vlada demantovala je u ponedeljak informacije prema kojima je upravo ta zemlja obezbedila poresko utočište korporacijama i bogatima u toj aferi.

Istraga OpenLuksa, koju su sprovele medijske kuće L Mond u Francuskoj i Zidojče Cajtung u Nemačkoj, pokazala je da su političari, poznate ličnosti, multinacionalne kompanije i kraljevske porodice prebacivale novac preko Luksemburga kako bi smanjle svoje obaveze po osnovu poreza i izbegli kotrole, prenosi briselski Politiko.

„Luksemburg odbacuje tvrdnje iznete u ovim člancima, kao i potpuno neopravdanu sliku zemlje i njene ekonomije“, navela je vlada uz nastojanje da opovrgne navode o nedostacima u svojim zakonima protiv pranja novca ili poreskoj praksi.

Istraga, koja je obihvatila luksemburški registar stvarnih vlasnika, utvrdila je da je 90 posto kompanija u velikom vojvodstvu imalo strane vlasnike.

Izveštaj prati, između ostalog, istragu LuksLiksa, zasnovanu na mnoštvu procurelih dokumenata iz 2014. godine, a u kojima se vidi da je vršen politički pritisak na Zan-Kloda Junkera baš u vreme kada je bivši premijer zemlje postao predsednik Evropske komisije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.