U trendu

Vlada ovlasćena da uvodi sankcije osobama bliskim Kremlju

LONDON – Britanija je danas usvojila novi zakon kojim je moguće proširiti listu pojedinaca i kompanija povezanih sa Rusijom, a koji bi mogli biti sankcionisani u slučaju da Moskva odluči da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Kako je saopšteno, novi propisi će omogućiti vladi da se uvedu stroge sankcije onima koji su bliski Kremlju i koji su uključeni u destabilizaciju Ukrajine, što je kako je navedeno, deo međunarodnih napora da se najave ekonomske posledice po Rusiju u slucaju da izvrši invaziju na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Zakon koji je usvojen danas uključuje ovlašćenje vladi da se sankcionišu entiteti koji su, ili su bili „umešani u destabilizaciju Ukrajine ili podrivanje ili pretnju teritorijalnom integritetu, suverenitetu ili nezavisnosti Ukrajine, ili rade u korist ili podržavaju Vlade Rusije, navodi Rojters.

Britanski premijer Boris DŽonson je u utorak izjavio da će sankcije i druge mere biti spremne u slučaju ruskog napada na Ukrajinu, a tada je najavio da će njegova vlada tražiti od parlamenta i sankcije za ruske pojedince i kompanije.

DŽonson je u autorskom članku za londonski “Tajms” naveo i da Britanija razmatra raspoređivanje borbenih aviona “tajfun” i ratnih brodova Kraljevske mornarice kako bi zaštitila jugoistočnu Evropu, kao i da će britanski ministar odbrane Ben Volas i ministarka spoljnih poslova Liz Tras uskoro otputovati u Moskvu, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.