U trendu

Vlada RS donela odluku o prekidu odnosa sa ambasadama SAD i Velike Britanije

BANJA LUKA – Vlada Republike Srpske donela je danas odluku o prekidu saradnje sa ambasadama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u BiH zbog „mešanja u unutrašnje poslove BiH i antidejtonskog delovanja“.

U saopštenju objavljenom na sajtu Vlade se kaže se da će prekid saradnje trajati sve dok ambasade SAD i Velike Britanije ne prekinu praksu mešanja u unutrašnje stvari u BiH i ocenjuje da takvo delovanje ambasada nije u skladu sa zvaničnim politikama SAD i Velike Britanije prema BiH.
Ističe se da Vlada RS smatra da je obaveza ambasada SAD i Velike Britanije da se ne mešaju u unutrašnje stvari drugih država što se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu u kojoj su oni samo diplomatski predstavnici.

Navodi se da je Republika Srpska „prisiljena da prekine saradnju sa diplomatama obe ambasade i da s tim u vezi traži od institucija Republike Srpske, predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama na nivou BiH, organa lokalne samouprave u Republici Srpskoj, kao i drugih javnih organa da ne sarađuju sa ambasadama SAD i Velike Britanije.
U saopštenju je najavljeno da će Vlada RS obavestiti nadležne institucije SAD i Velike Britanije o prekidu saradnje sa ambasadama tih zemalja zbog njihovog „antidejtonskog delovanja i kršenja međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima“, a informaciju o prekidu saradnje dostaviće Narodnoj skupštini RS.

Prekid saradnje s američkim i britanskim diplomatima u BiH ranije danas je najavio predsednik RS Milorad Dodik, rekavši da je vlada spremila odluku o prekidu odnosa sa predstavnicima ambasada SAD i Britanije, jer podržavaju nelegitimno izabrane inostrane predstavnike u BiH.

Predsednik RS je naveo da oni ne prestaju sa pokušajima uređivanja društva u BiH nametanja rešenja, te istakao da su Amerikanci i Britanci negativno i neprijateljski nastrojeni prema Srbima.
Dodik je pod sankcijama SAD i Velike Britanije od 2017. odnosno 2022. godine zbog „secesionističke retorike i podrivanja Dejtonskog sporazuma i korupcije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar