U trendu

Vlada RS: Predlozićemo novi zakon o nepokretnoj imovini

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske utvrdiće i Narodnoj skupštini predložiti novi zakon o nepokretnoj imovini, koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS nakon što je Ustavni sud BiH stavio van snage aktuelni zakon.

Vlada RS osudila je odluku Ustavnog suda kojom je poništen Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS i ocenila da se na taj način direktno narušava dejtonsko uređenje i sam Ustav BiH.

Iz Vlade ocenjuju da je Ustavni sud doneo „politički motivisanu i neustavnu odluku kojom je aktuelni zakon stavio van snage“,

„S ciljem zaštite imovine Republike Srpske i odlučna u očuvanju pravne sigurnosti svih građana i institucija Srpske, a koja je teško narušena ovom odlukom Ustavnog suda BiH, Republika Srpska će usvojiti novi zakon o nepokretnoj imovini“, poručuju iz Vlade RS.

Kako dodaju, usvajanjem novog zakona, imovina RS ostaće imovina RS, „kako je to decidno i nedvosmisleno utvrđeno Dejtonskim mirovnim sporazum, te ne postoji niti jedan sud koji može da ospori pravo Srpske da bude vlasnik svoje imovine“, prenose Nezavisne novine.

Srpski clan Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je ranije da RS ima resurse da odgovori na odluku Ustavnog suda BiH i da će to učiniti veoma snažno, možda cak i neočekivano.

Ustavni sud BiH utvrdio je na sednici u četvrtak 22. septembra da „Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske“, jer je to, kako navodi, „nadležnost BiH“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar