U trendu

Vlada RS: Srpska opredeljena za budućnost BiH

BANJALUKA – Republika Srpska nastaviće da se svim političkim i pravnim sredstvima zalaže za poštovanje, sprovođenje i zaštitu Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je kamen temeljac regionalnog mira duže od 25 godina, stoji u redovnom vladinom Izveštaju Savetu bezbednosti UN.

Naglašeno je da je Srpska opredeljena za budućnost BiH kao uspešne i stabilne zemlje, utemeljene i vođene principima na kojima počiva Dejtonski sporazum.

U tom cilju je, ističe se, rukovodstvo Republike u aprilu ove godine pozvalo na otvoren politički razgovor oba entiteta i tri konstitutivna naroda BiH s ciljem vraćanja slova i osnovnih načela Dejtonskog sporazuma.

Srpska, ukazuje se uviđa ono što bi svim članicama međunarodne zajednice trebalo da bude očigledno – da stalni pritisci i pretnje ukidanjem mehanizama zaštite i garancija za sve konstitutivne narode iz Dejtonskog sporazuma mogu neke Srbe i Hrvate, kao i druge u regionu, navesti da dovedu u pitanje budućnost BiH.

„Jedina pretnja po budućnost i stabilnost BiH dolazi od onih koji nikada nisu prihvatili Dejtonski sporazum i aktivno rade na njegovom podrivanju“, navodi se, između ostalog, Izveštaju, preneli su banjalučki mediji.

Ističe se da Vlada Republike Srpske energično podržava napore na promovisanju uzajamnog razumevanja i poštovanja među različitim grupama u Srpskoj i dodaje da je potpuno opredeljena za reforme nužne za te integracije BiH.

„Republika Srpska nastaviće da sprovodi reforme koje preporučuje EU i radiće na evropskim integracijama, bez obzira na to što je, u ovom trenutku, zbog geopolitičkih uslova u samoj EU, došlo do odgađanja proširenja Unije“, stoji u izveštaju.

Kada je reč o odnosima sa susednim zemljama, međunarodnom zajednicom i o regionalnoj saradnji, u Izveštaju je navedeno da Republika Srpska snažno podržava inicijativu mini-Šengen, kao projekat uklanjanjanja prepreka na zapadnom Balkanu, a čemu su se pridružile Albanija, Srbija i Severna Makedonija.

Srpka se nada, dodaje se, da će se BiH pridružiti mini-Šengenu i drugim nastojanjima da se učvrste veze i saradnja sa susednim zemljama, te da nastavlja da sarađuje sa zemljama u regionu u želji da unapredi odnose i njeguje saradnju.

Navodi se i da Srpska podržava saradnju sa NATO, ali se protivi članstvu BiH u bilo kom vojnom savezu, zalažući se za neutralnost, slično statusu koji imaju Austrija, Švedska, Finska i Irska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.