Vlada Sudana nije prihvatila predlog SAD da uspostavi odnose s Izraelom

Prelazna Vlada Sudana je danas saopštila da nema ovlašćenje da uspostavi diplomatske odnose s Izraelom što je današnjom posetom Kartumu nastojao da izdejstvuje državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Pompeo je u Sudan doputovao iz Izraela u nastojanju da podstakne uspostavljanje diplomatskih odnosa te dve zemlje posle nedavnog sporazuma Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o uspostavljanju odnosa što se smatra istorijskim dostignućem.

Sudanska vlada je pozvala SAD da normalizovanjem odnosa s Izraelom ne uslovljavaju brisanje Sudana s „liste država sponzora terorizma“.

„Prelazna vlada nema mandat da odluči o normalizaciji odnosa s Izraelom. Ta stvar će biti rešena posle okončanja prelazne vlasti“, rekao je ministar informisanja Fajsal Saleh.

Pompeova predstavnica za štampu, Morgan Ortagus, ipak je ocenila da su njegovi sastanci sa sudanskim zvaičnicima označili „trajno produbljavanje bilateralnih odnosa Izraela i Sudana“.

Sudan je sada na neizvesnom putu unutrašnje normalizacije posle zbacivanja autokratskog lidera Omara Bašira aprila 2019. godine, zemljom upravlja vojno-civilna vlada, a izbori bi mogli biti tek krajem 2022. godine.

Prelazna vlada nastoji da se radi okončanja izolacije i obnove privrede ukinu sankcije pod kojima je Sudan jer su ga SAD stavile na „listu država sponzora terorizma“.

Pompeo je, kao najviši američki zvaničnik koji je posetio Sudan otkako je predsednik Bašir zbačen s vlasti, nameravao da razgovara o normalizaciji odnosa Sudana i Izraela i da izrazi podršku SAD vlastima u Kartumu.

On je u ponedeljak bio u Izraelu, na prvoj stanici svoje turneje po regionu posle sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa Izraela i UAE, objavljenog 13. avgusta.

Pompeo se u Kartumu sastao s generalom Abdel-Fatahom Burhanom, predsedavajućim vladajućeg Suverenog saveta i s premijerom Abdalom Hamdokom.

Hamdok je sastanak sa Pompeom ocenio kao „sjajan“ i kao „direktan i transparentan razgovor“ o uklanjanju Sudana s liste SAD, bilateralnim odnosima i podršci Prelaznoj vladi Sudana.

Sa sudanskim generalom Abdel-Fatahom Burhanom, predsedavajućim vladajućeg Suverenog saveta, premijer Izraela Benjamin Netanjahu se tajno sastao u februaru, u Ugandi i obećali su da će težiti normalizaciji odnosa.

Sudan je bio domaćin najznačajnije arapske konferencije posle Bliskoistočnog rata 1967. godine, kada je osam arapskih zemalja odobrilo „tri Ne!“: nema mira sa Izraelom, nema priznanja Izraela i nema pregovora. Ali poslednjih godina to neprijateljstvo je omekšalo i obe strane su izrazile spremnost za normalizaciju odnosa.

Zvaničnik sudanske vlade izjavio je prošle nedelje agenciji AP da sudanski i izraelski zvaničnici razgivaraju već mesecima uz pomoć Egipta, UAE i Sjedinjenih Država.

Američko proglašavanje Sudana za „državu sponzora terorizma“ datira iz 1990-ih godina, kada je Sudan nakratko ugostio Osamu bin Ladena i neke druge ekstremiste za kojima su SAD vodile potragu po svetu. SAD su smatrale i da je Sudan pomagao Iranu da naoružava palestinske ekszremiste u Pojasu Gaze.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.