U trendu

Vladajuća partija pobedila parlamentalnim izborima na Kipru

NIKOZIJA – Vladajuća kiparska konzervativna partija osvojila je malu prednost na današnjim parlamentarnim izborima, pokazala je izlazna anketa državne televizije nakon završetka glasanja.

Očekivalo se da će desničarski Demokratski zbor osvojiti između 24 i 28 odsto glasova, a komunistički AKEL između 23 i 27i, navodi se u anketi kiparske Radiodifuzne korporacije, prenosi Rojters.

Od jutros u 7.00 otvoreno je ukupno 1.166 biračkih mesta koja he biti zatvorena u 18 časova, a još 10 biračkih mesta je otvoreno u inostranstvu – po četiri u Atini i Londonu i dva u Solunu.

Na Kipru je registrovano 557.589 glasača.

Na ovim izborima za 56 poslaničkih mandata iz grčkog dela ostrva učestvuje ukupno 658 kandidata iz 15 političkih partija, plus sedam nezavisnih, a približno 24 odsto kandidata su žene.

Kiparski parlament ima 80 poslaničkih mesta, od kojih 70 odsto, odnosno 56 poslaničkih mesta pripada grčkim Kipranima, a 30 odsto, tj. 24 poslanička mesta turskoj zajednici, prenosi TAS S.

Turska zajednica na Kipru jednostrano je 1983. godine proglasila svoju državu na severnom delu ostrva, koju priznaje samo Turska, i već decenijama ne učestvuje na kiparskim parlamentarnim izborima, pa se njihovih 30 odsto poslaničkih mandata smatraju upražnjenim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar