U trendu

Vladajuća stranka u J.Koreji poražena na lokalnim izborima

SEUL – Vladajuća stranka predsednika Južne Koreje Mun Dže-ina pretrpela je poraz na lokalnim izborima za važne gradonačelničke položaje.

Rojters prenosi da su milioni građana izašli u sredu na birališta kako bi izabrali šefove i dva najveća grada u zemlji, u glavnom gradu Seulu i najvećem lučkom gradu Busanu, među 21 lokalnom zajednicom u kojima su sprovedeni izbori.

Popularnost Muna i njegove Demokratska stranke rekordno je opala poslednjih meseci zbog rastućih cena na tržištu nekretnina, produbljivanja socijalnih nejednakosti, skandala sa seksualnim zlostavljanjem i pogoršanih odnosa sa Severnom Korejom, navodi agencija.

Lider opozicione partije Snaga naroda, Kim Čong-in, rekao je da je narodno nezadovoljstvo eksplodirao zbog neuspeha vladine politike, a njegov kandidat je u Busanu dobio 62,7 odsto glasova i pobedio kandidata demokrata koji je osvojio 34,4 odsto glasova.

Izlaznost birača iznosila je 58,2 odsto u Seulu i 52,7 odsto u Busanu, od oko 12,16 miliona ljudi koji su mogli da glasaju, što je prema podacima izborne komisije prvi put da je premašeno 50 odsto na vanrednim lokalnim izborima, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.