U trendu

Vlade istočne Evrope pozivaju tehnološke firme da se bore protiv dezinformacija

PRAG – Ukrajina i još sedam zemalja centralne i istočne Evrope pozvale su najveće svetske tehnološke kompanije da deluju na svojim platformama društvenih medija u borbi protiv dezinformacija „neprijateljskih sila“ za koje kažu da podrivaju mir i stabilnost.

U otvorenom pismu koje su potpisali premijeri Ukrajine, Moldavije, Poljske, Češke, Slovačke, Estonije, Letonije i Litvanije, a koje je objavila Kancelarija češkog premijera Petra Fijale, navodi se da tehnološke platforme, kao što je Fejsbuk, treba da preduzmu konkretne korake poput odbijanja plaćanja od sankcionisanih pojedinaca i izmena algoritama kako bi promovisale tačnost, prenosi Rojters.

„Manipulacija stranim informacijama i mešanje, uključujući dezinformacije, koriste se da bi se destabilizovale naše zemlje, oslabile naše demokratije, da bi izbacile iz koloseka Moldaviju i ulazak Ukrajine u Evropsku uniju i da oslabile našu podršku Ukrajini u vezi agresorskog rata Rusije“, navodi se u pismu dostavljenom medijima.

Velike tehnološke kompanije treba da budu budne i da se odupru da budu korišćene kao sredstvo za unapređenje takvih ciljeva, istaknuto je u pismu.

„Trebalo bi da preduzmu korake da osiguraju da se njihove platforme ne koriste za širenje propagande ili dezinformacija koje promovišu rat, opravdavaju ratni zločini, zločini protiv čovečnosti ili drugi oblici nasilja“, stoji u pismu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.